אשר שטראוס

Asher Strauss

asher.strauss@gmail.com

אשר שטראוס הוא דוקטורנט במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית וחבר במעבדה של פרופ' יונתן הפרט למחקר וטיפול בהפרעות חרדה. סיים בהצטיינות תואר ראשון בפסיכולוגיה ובפילוסופיה ולימודי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריו מתמקדים בהרחבת מודלים קוגניטיביים והתנהגותיים להבנה ולטיפול בהפרעה טורדנות כפייתית (obsessive compulsive disorder). באופן ספציפי מחקרו מתמקד בסגנון קבלת החלטות אצל הסובלים מהפרעת טורדנות כפייתית, והאופן בו מאפיינים מיוחדים של סגנון זה תורמים לשימורה של ההפרעה. אשר שטראוס, בעל עניין רחב בפיתוח וניצול פלטפורמות אינטרנט הן למחקר והן להפצה של התערבויות פסיכולוגיות. במסגרת תוכנית המלגות ע"ש הופמן לטיפוח מצוינות ואחריות הוא עוסק בגיבוש קבוצת מחקר לחקר והפצה של התערבויות פסיכולוגיות באמצעות האינטרנט, על מנת להגביר את הנגישות להתערבויות פסיכולוגיות מבוססות מחקר בקרב הקהל הרחב.

Asher Strauss is a PhD candidate at the psychology department in the Hebrew University of Jerusalem and a member of Prof. Jonathan Huppert’s Lab for the study and treatment of anxiety disorders. He has completed his bachelors in psychology and philosophy and his masters’ studies requirements in clinical psychology, both in the Hebrew University of Jerusalem. His current studies focus on expanding cognitive and behavioral models for understanding and treating obsessive compulsive disorder (OCD). His research focuses on decision-making styles in obsessive-compulsive individuals and the contribution of these to the maintenance of the disorder. He has a broad interest in developing and utilizing internet platforms for both research and dissemination of psychological interventions. As part of his fellowship at the Hoffman Leadership and Responsibility Fellowship Program, he is currently engaged in forming a research group for the study of dissemination of self-help psychological interventions via the internet.

Personal page

קורות חיים